El dimarts, 12 d’agost, es van cumplir 126 anys de la constitució de la Unió General de Treballadors, com a resultat del Congrés Obrer celebrat a Barcelona del 12 al 14 agost 1888.

En aquell Congrés, germen històric del sindicalisme de classe a Espanya, van participar 44 societats obreres-o societats de resistència- de diferents parts del país i en representació de 5.154 associats, que van decidir unir-se per millorar les condicions de treball “apel · lant a la vaga bé organitzada i recaptant dels poders públics quantes lleis afavoreixin els interessos del treball, com ara la jornada de vuit hores, fixació d’un salari mínim, igualtat de salaris per a obrers d’un o altre sexe, etc “.

Els treballadors que en aquell final del segle XIX van decidir organitzar-se per canviar les seves condicions de vida i de treball, ens van llegar una organització i, en paraules del secretari general d’UGT Cándido Méndez, “consolidar una obra, un patrimoni comú per a la classe treballadora de Espanya. La seva lluita va enllumenar les primeres lleis laborals, les quals van ser el germen del dret del Treball; la seva lluita va inserir a Espanya en el constitucionalisme social, en la Constitució de 1931 i en la de 1978. La seva lluita va aconseguir la llibertat sindical, el dret de vaga, i un sistema de relacions laborals basat en la negociació col · lectiva. I la seva lluita i el seu compromís van crear el convenciment que l’Estat del Benestar és un marc imprescindible per al desenvolupament econòmic i la cohesió social “.

L’activitat sindical de la Unió General de Treballadors ha contribuït a la defensa dels valors de la igualtat, la llibertat i la justícia social; al restabliment en els nostres país de les llibertats democràtiques, i l’establiment d’una legislació social, uns serveis i prestacions públics i una cultura laboral que la gran crisi econòmica que es va iniciar el 2008 i en la qual encara estem immersos amenaça de desbaratar.

La llarga trajectòria de la Unió General de Treballadors està recollida, entre altres, en la sèrie de llibres publicats per l’editorial Segle XXI, dirigida pel Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Complutense, Santiago Castillo, i titulada “Història de la UGT “.

Por ugtlocal